Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Anisantha madritensis & Anethum graveolens
Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Port : Erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Anisantha Famiho : Poaceae Famiho classico : Graminaceae Tribu : Triticeae
Coulour de la flour : Brunello Petalo : ges Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco - Champ - Camin Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Anisantha madritensis (L.) Nevski, 1934 (= Bromus madritensis L., 1755 )
Anethum graveolens
Apiaceae Umbelliferae
Àutri noum : Escarlato, Anet.
Noms en français : Aneth, Aneth odorant.
Descripcioun :Lou fenoui-bastard, planto de l'an que nous vèn d'Asìo, èro cultivado pèr èstre emplegado coume sabourun o coume planto vertuouso. Se destrìo dóu "vertadié" fenoun (o fenoui) majamen emé si fueio mai grando e divisado e si brout, grandaras peréu. E de segur l'óudour èi dispariero. S'atrobo pu trop gaire, aleva dins li perterro de flour.
Usanço :Li fueio e li flour soun manjadisso, de mescla dins li soupo, lis ensalado e ço que voulès. Li racino soun bono pèr digeri (carminativo, estoumatico e estimulanto), alor que li grano en mai luchon contro enflamacioun, lis espaime, la tensioun, ajudon à pissa e apaison li mourreno tout en ajudant la mountado de la.
Port : Grando erbo Taio : 0,3 à 0,7(1,7) m Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Teroufite Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Anethum Famiho : Apiaceae Famiho classico : Umbelliferae Ordre : Apiales
Coulour de la flour : Jauno Petalo : 5 Ø (o loungour) enflourejado : 6 à 10 cm Flourido : Printèms - Estiéu
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 700 m Aparado : Noun Remarco : Planto cultivado Abriéu à setèmbre
Liò : Ort - Ermas - Meissoun Estànci : Mesoumediterran Couroulougi : Óurigino Asìo-Ouèst Ref. sc. : Anethum graveolens L., 1753